مزایا کتاب خواندن کودکان : مطالعات MRI نشان میدهد بین کتاب خواندن برای کودکان در سن پایین و فعالیت مغز آنها، رابطه وجود دارد. مطالعات نشان می دهد که ارتقاء آمادگی مغزی در زمینه خواندن، از مزایای کتاب خواندن کودکان در سال های اولیه است. بهتر است فرهنگ کتاب خواندن را در خودمان و فرزندانمان گسترش دهیم و با آگاهی بیشتر درباره نوع کتاب و تناسب آن با سن فرزندمان تصمیمگیری کنیم.
ارتقاء رشد مغز، از مزایای کتاب خواندن کودکان است:
در مطالعات MRI، بین فعالیت مغز و کتاب خواندن برای کودکان در سن پایین رابطه مستقیم مشاهده شده است.
از جمله مزایای کتاب خواندن کودکان در سالهای نخستین زندگی، افزایش آمادگی مغز ، در زمینه مطالعه است.
همچنین طبق نظر متخصصان اعصاب، فرآیند کتاب خواندن برای ذهن انسان ها موثر بوده و اثرات مفید مطالعهی کتابهای خوب برای مغز انسان شگفت آور است. این ادعا برگرفته از گزارشی است، که خبرگزاری علم و فناوری استان بوشهر در این زمینه، تهیه کرده است.
زمان مطالعه، چه اتفاقی در مغز رخ دادن می دهد؟
مثلا هنگامی که در حال خواندن یک رمان هستیم، مغز تصور میکند تمام اتفاقاتی که میخواند را تجربه کرده است. حین مطالعه تمام دغدغه های فکری از یاد می رود و شخصیتهای کتاب و تصاویر آنها در ذهن نقش می بندد. کتاب ها دارای بخش مقدمه، بخش میانی و بخش پایانی هستند. در هنگام کتاب خواندن این الگو شرایطی را ایجاد می کند که به طور پیوسته فکر کنیم و در نتیجه مغز فعال نگه داشته شود. غرق شدن در یک کتاب سبب میشود احساسات شخصیت های داستان را در دنیای واقعی را حس کنیم.
همذات پنداری با شخصیت ها باعث پیشرفت در درک کردن احساسات دیگران در جهان حقیقی و گسترش دامنه ارتباطات شخصی میشود.
اهمیت کتاب خواندن برای مغز:
راه های متعددی برای تقویت عملکرد شناختی و کارکرد بخش حافظه مغز وجود دارد. یک گزارش مهم در تحقیقات بازاری نشان می دهد، تا سال ۲۰۲۲ ، صنعت آموزش و ارزیابی عملکرد مغز احتمالا به ۸ میلیارد دلار می رسد. با این حال همچنان ساده ترین، ارزانترین و زمان بر ترین روش آزمایش شده برای هوشیار شدن ذهن، کتاب خواندن است.
ماریان گرگ، مدیر مرکز UCLA اعتقاد دارد: مطالعه به ذهن شما یک وقفه کوتاه، برای ادراک و جهان بینی می دهد. در حالیکه به زبان عامیانه، هنگام تماشای فیلم یا گوش دادن به نوار صوتی، ذهن بی وقفه و به طور مکرر فعالیت میکند.
تا مدتها پس از مطالعه ی یک کتاب عالی، فواید آن برای ذهن آن ادامه مییابد. یک تحقیق دانشگاهی کوچک نشان دهنده ی ادامه تاثیرگذاری این فواید، بعضا تا پنج روز بود. گرگوری برن، مدیر مرکز عصبشناسی در اموری اعتقاد دارد:: کتاب خواندن مانند ورزش کردن یا تحرک بدنی برای مغز عمل می کند. تقریبا می شود گفت در هنگام مطالعه، حافظه شبیه عضلات درگیر میشود.
در حقیقت مطالعه باعث افزایش سلامتی میشود و ما را را به اشخاص مفیدتری برای خودمان و جامعه تبدیل میکند.
در مطالعه همه شبیه هم نیستیم!
نتایج حاصل از مطالعهای که در دانشگاه استنفورد انجام شد، در مراحل ابتدایی نشان داد که مطالعه مطالبی که با ادبیات مرتبط هستند، تاثیر ویژه ای به عنوان تمرین ذهنی برای عملکرد بهتر مغز دارند. اسکنهای برداشت شده از طریق MRI، نشان دهنده ی بهبود گردش خون مغز افرادی بود که در حال مطالعه رمان جین آستین بودند. گردش خون در بخش هایی از مغز که عملکرد شناختی و اجرایی را کنترل میکنند بهبود یافته بود.
شاید حس کید در مطالعه کند، ضعیف و مضطرب هستید و هرگز قادر نخواهید بود به اندازه کافی مطالعه کنید تا شاهد فواید آن باشید. بهتر است بدانید حتی مطالعه ی یک کتاب می تواند این مشکلات را به مرور زمان برطرف کند!
دانشمندان دانشگاه کارنگی ملون برای تحقیق در مورد مزایای کتاب خواندن کودکان کودکان ۸ تا ۱۰ ساله را که مطالعه متوسطی داشتند،بررسی کردند. آنها متوجه شدند صد ساعت کلاس های مطالعه جبرانی کیفیت ماده سفید مغز آنها را، به طور چشمگیری بهبود بخشید. ماده سفید بافتی است که تبادل سیگنال ها بین مناطقی از ماده خاکستری؛ جایی که اطلاعات پردازش میشود را برعهده دارد. نتیجهگیری محققان تغییرات در مغز این کودکان را نشان داد. این تغییر نه فقط برای قسمت تمرکز و مطالعه مغز مفید است، بلکه فواید آن بر روی همه قسمتهای مغز اثر گذاری مثبت دارد. تمرین برای پرورش توانایی مطالعه متمرکز، میتواند شما را باهوش تر کند.
کتاب های آوای اندیشه برای تقویت هوش کودک
ارتقاء رشد مغز، از مزایای کتاب خواندن کودکان است:
در مطالعات MRI، بین فعالیت مغز و کتاب خواندن برای کودکان در سن پایین رابطه مستقیم مشاهده شده است.
یکی از مزایای کتاب خواندن کودکان در سالهای نخستین زندگی، افزایش آمادگی مغز ، در زمینه مطالعه است.
دکتر Hutton جهت بررسی مزایای کتاب خواندن کودکان، پیش از دبستان که موجب رشد مهارتهای مطالعه آنها میشود، تحقیقی انجام داد. او و همکارانش، 19 کودک در سنین 3-5 سال را که 37 درصد آنان از خانوادههای کم درآمد پایین بودند، بررسی نمودند.
والدین این کودکان به 3 سری سوال در مورد کتاب خواندن پاسخ دادند. این سوال ها به ترتیب در این زمینه ها بود:
1. والد-کودک( دسترسی به کتابها، میزان مطالعه و تنوع مطالعه)
2. تعامل والد-کودک( حرف زدن و بازی کردن با کودک)
3. میزان آموزش مهارتهای ویژهای چون شمردن و شکل دهی به کودکان.
سپس هنگام گوش دادن کودکان به داستان های مناسب سن خود از طریق هدفون، فعالیتهای مغزی آنها ارزیابی شد. این ارزیابی توسط تصویر نگار مغناطیسی کارکردی مغز( fMRI) انجام شد.
در طول زمان تصویرنگاری، این کودکان هیچ محرک دیداری دریافت نکردند و کاملا هوشیار و بیدار بودند. نتایج تحقیق فعالیتهای بیشتر مغزی، در کودکانی را نشان داد که والدین در منزل برای آنها به طور مداوم کتاب می خواندند.. در نواحی مرتبط با پردازش معنایی یعنی درک معنی زبان، این فعالیت مغزی به طور ویژه ای بیشتر بود. این مناطق در مغز انسان نقش اساسی برای زبان شناسی و مهارت مطالعه دارند. در این کودکان هم چنین مناطقی از مغزی که مرتبط با تصویر سازی ذهنی هستند نیز، فعالیت بسیار زیادی داشت. این تحقیق نشان داد، در واقع این “تجسم” است که به نوعی سبب می شود کودک داستان را ببیند. “تجسم” نقش اساسی در درک داستان و آماده شدن مغز برای مطالعه ی بیشتر را فراهم می کند. به این ترتیب کودکان از درک کتابهای صرفا تصویری به سمت درک کتابهای نوشتاری پیشرفت می کنند. در کتابهای نوشتاری فقط باید تجسم کنند چه اتفاقی در داستان در حال رخ دادن است.
دکتر Hutton میگوید: ما امیدواریم مطالعات ما در مورد مزایای کتاب خواندن کودکان، مقدمه ای برای پژوهش های بیشتر در مورد نقش مطالعه در رشد مغزی افراد باشد. این امر می تواند باعث مداخله، بررسی و تشخیص زود هنگام اختلالات، در کودکان مستعد شود. و توانایی آنها را برای بهبود فرآیند مطالعه در آینده افزایش دهد.
نتیجهگیری پایانی:
در دین اسلام همواره اهمیت ویژه ای برای کتاب در نظر گرفته شده است. و از منظر اسلام کتاب و کتابخوانی جایگاه رفیعی دارد و معیاری شناخت فرهنگ عامه محسوب می شود. در واقع میزان سواد در هر کشور با میزان مطالعه مردم آن کشور سنجیده می شود.
همواره سرانه مطالعه کشورهای جهان سوم و فقیر به طرز وحشتناکی کمتر از میزان آن در کشورهای پیشرفته و جهان اول بوده است.. یقینا رونق مراکز علمی و آکادمیک و پیشرفت های علمی این کشورها مدیون کتاب و فرهنگ کتابخوانی در آنهاست. ایران، همواره یکی از کشورهای دارای ضریب رشد در تربیت متخصصان شاخه های علوم انسانی، مهندسی و پزشکی بوده است. همینطور یکی از با سوادترین کشورهای جوان در خاورمیانه و حتی آسیا به شمار میرود. اما مردم ایران هنوز جایگاهی برای مطالعه و بودجه ای برای خرید کتاب در اقتصاد خانواده قائل نیستند.
فرهنگ مطالعه باید از طریق خود مردم و به صورت گسترده در جامعه ایجاد شود و همه افراد باید برای افزایش فرهنگ کتابخواندن در سطح جامعه تلاش کنند. در حال حاضر میانگین مطالعه در کشور ما روزانه کمتر از یک دقیقه است. این در حالی است که رشد و تکامل ذهنی و رفتاری نسل آینده که از مزایای کتاب خواندن کودکان است، در گرو همین مطالعات روزمره و نهادینه شدن فرهنگ مطالعه می باشد. باید عادت کردن به کتاب و سرگرم شدن با مطالعه را در خودمان و فرزندانمان گسترش دهیم و با آگاهی بیشتر و جدی تری درباره نوع کتاب ها و تناسب آن با سن کودکان تصمیمگیری کنیم.
کتاب خواندن برای کودکان، یکی از مهمترین روش های توسعه توانمندیهای نسل آینده است. مطالعه برای امروز فرزندانمان مفید است و بر روی شخصیت آنها در آینده نیز، تاثیر به سزایی دارد.